Новини

23 юни 2023 г. – Ден на моряка

Активът на “Морското читалище” – “Свети Никола – 2017” бе част от скромното тържество, посветено на морските труженици.
Стихове, посветени на морето, на хората в морето, рецитира авторът на стихосбирката “Кафе БОДЕГА” кдп. Румен Търев.

Честване на Освобождението на България от Османско иго – 3-ти март 2020 г.

Чувството на признателност към българските опълченци и воините от Русия и други страни, дали живота си в Руско-Турската война, довела и до свободата на родината ни, събра стотици варненци на  тържествата по случай 142 год. от Освобождението на България.

В тържествата по случай националния празник – 3 март, организирани от община Варна, сред градските първенци присъства и председателят на читалището и общински съветник Венцислав Сивов.

На 3 – март 2020 представители на ЧН положиха цветя пред паметника на руските  воини  в морската градина във Варна, загинали за свободата  на България.

Весели празници!

 

Читалищното настоятелство на НЧ “Св. Никола-2017”
най-любезно Ви честити Коледните и Новогодишните празници
и пожелава щастлива 2020 година!

Изложба – живопис “Капитански спомени”

Членове на читалището организирано посетиха Изложбата – живопис “Капитански спомени”, подготвена от читалищния активист капитан далечно плаване (художник – маринист) Иван Друмев Иванов.

Среща с писателя Евгени Делев

Лято е. Но и в горещите августови дни читалищният живот не спира. По инициатива на Радостин Морфов, член на читалището, с ресурсите на Тракийското дружество “Капитан Петко Войвода” – Варна, се организира среща – дискусия с писателя-изследовател  Евгени Делев на тема “Генетичният произход на българите”. След оживена дискусия, председателят на читалището взе автограф от автора на една от неговите книги.

Обмяна на опит в читалищните практики

Лято е. По улиците на Варна ухае на липи и на море. Време е за почивка. Но не и за читалищния актив на НЧ “Св. Никола – 2017”. Настоятелството участва активно в организираната от Министерството на културата Кръгла маса в гр. Бяла в лицето на д.н. С.Хачерян и С. Стоева – старши Експерт към РЕКИЦ Варна. В обмяната на опит на успешни читалищни практики се включиха и читалищни дейци от българи – изселници в началото на 19 век в с. Заря – Бесарабска област, Украйна.

Домакините от НЧ “Пробуда – 1928” в лицето на Читалищния Секретар Снежа Фотева се представиха добре и предоставиха отлични условия за творческа дискусия.          Набрали опит и ентусиазирани от срещата в гр. Бяла – Варненска област, друга група от читалищния актив участва дейно в обмяната на опит, организирана от Сашка Стоева – старши Експерт към РЕКИЦ – Варна, в НЧ “Просвета” – район Аспарухово.

Добрата организация, създадена от домакините, помогна много за  творческия обмен на идеи и читалищни практики.

 

Изложба на абитуриенти от НГХНИ “К. Преславски” – Варна

Представители на Читалищното Настоятелство уважиха с присъствието си картинното изложение, организирано от НГХНИ “К. Преславски” – Варна, по случай края на обучението на дванадесетокласниците.

Със свои творби участваха и най-младите членове на читалището Крисияна Юлиянова и Магдалена Събева.