Новини

Весели празници!

 

Читалищното настоятелство на НЧ “Св. Никола-2017”
най-любезно Ви честити Коледните и Новогодишните празници
и пожелава щастлива 2020 година!

Изложба – живопис “Капитански спомени”

Членове на читалището организирано посетиха Изложбата – живопис “Капитански спомени”, подготвена от читалищния активист капитан далечно плаване (художник – маринист) Иван Друмев Иванов.

Среща с писателя Евгени Делев

Лято е. Но и в горещите августови дни читалищният живот не спира. По инициатива на Радостин Морфов, член на читалището, с ресурсите на Тракийското дружество “Капитан Петко Войвода” – Варна, се организира среща – дискусия с писателя-изследовател  Евгени Делев на тема “Генетичният произход на българите”. След оживена дискусия, председателят на читалището взе автограф от автора на една от неговите книги.

Обмяна на опит в читалищните практики

Лято е. По улиците на Варна ухае на липи и на море. Време е за почивка. Но не и за читалищния актив на НЧ “Св. Никола – 2017”. Настоятелството участва активно в организираната от Министерството на културата Кръгла маса в гр. Бяла в лицето на д.н. С.Хачерян и С. Стоева – старши Експерт към РЕКИЦ Варна. В обмяната на опит на успешни читалищни практики се включиха и читалищни дейци от българи – изселници в началото на 19 век в с. Заря – Бесарабска област, Украйна.

Домакините от НЧ “Пробуда – 1928” в лицето на Читалищния Секретар Снежа Фотева се представиха добре и предоставиха отлични условия за творческа дискусия.          Набрали опит и ентусиазирани от срещата в гр. Бяла – Варненска област, друга група от читалищния актив участва дейно в обмяната на опит, организирана от Сашка Стоева – старши Експерт към РЕКИЦ – Варна, в НЧ “Просвета” – район Аспарухово.

Добрата организация, създадена от домакините, помогна много за  творческия обмен на идеи и читалищни практики.

 

Изложба на абитуриенти от НГХНИ “К. Преславски” – Варна

Представители на Читалищното Настоятелство уважиха с присъствието си картинното изложение, организирано от НГХНИ “К. Преславски” – Варна, по случай края на обучението на дванадесетокласниците.

Със свои творби участваха и най-младите членове на читалището Крисияна Юлиянова и Магдалена Събева.

 

24 май – Ден на славянската писменост

За 24 май – деня на славянската писменост, читалищното настоятелство организира посещение на уникалния не само за България, но и за света културно- исторически комплекс “Двор на кирилицата” в първата българска столица  гр. Плиска.

Групата посети и Алеята на писателите, на която са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица.

Двор на буквите, гр. Плиска

 

9 май – Денят на Победата

На 9 май 2019 г. се навършват 79 години от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война. На този ден почитаме българските воини, изпратени на фронта и допринесли за успешното приключване на една кървава и ужасяваща страница от световната история.

Известни са героизмът и всеотдайността на българските воини в Сремската, Дравската и Мурската операция в периода 1944-1945 г. Отстъпващите немски войски се съпротивляват ожесточено. Българските воини ги гонят през Сърбия, Унгария и Австрия.

Един от членовете на читалището е Димитър Митев (1923 – 2018), ветеран и командир на взвод сапьори, чиято задача е била да проправят пътя на българските и съюзнически войски по минните полета, оставени от бягащите германски военни части.

Под обстрел, с риск на живота си, учейки в движение схемите на различните коварни мини, взводът на Димитър Митев посреща 9 май 1945 в гр. Мурек, Австрия. Много са пътищата, минираните или взривени мостове, разминирани и ремонтирани от българските войници с цената на скъпи жертви.

Войници от взвода на Димитър Митев в Унгария

Спомените, бележките и скиците от времето на войната свидетелстват за висок дух и нито капка униние у войниците. Удивителен е оптимизмът, който съпътства студа, риска, опасностите, с които са се борили тези воини, много от които съвсем млади – около 20-ина годишни. Тези бойци са пример в нашето настоящето какво означава решителност и отговорност – нещо, което понякога забравяме. Те помогнаха да живеем ние и нашите деца в мир.

Снимките са от архива на
Димитър Митев

Лекция-дискусия “Всичко ли е написано, всичко ли е предопределено”

Представители на читалището присъстваха на научната лекция – дискусия : “Всичко ли е написано, всичко ли е предопределено”, изнесена от доц. д-р Тодор Велчев – преподавател от софийския университет и организирана от БПЦ “Нов живот” с пастор Трифон Трифонов, член на читалището.

 

140 години от приемането на първата българска конституция

Във връзка със 140 годишнината  от приемането на първата българска конституция, по-известна като “Търновската конституция”, активисти от читалището посетиха градската библиотека във Варна и разгледаха експозицията, посветена на тази бележита годишнина.