Новини

Среща с писателя Евгени Делев

Лято е. Но и в горещите августови дни читалищният живот не спира. По инициатива на Радостин Морфов, член на читалището, с ресурсите на Тракийското дружество “Капитан Петко Войвода” – Варна, се организира среща – дискусия с писателя-изследовател  Евгени Делев на тема “Генетичният произход на българите”. След оживена дискусия, председателят на читалището взе автограф от автора на една от неговите книги.

Обмяна на опит в читалищните практики

Лято е. По улиците на Варна ухае на липи и на море. Време е за почивка. Но не и за читалищния актив на НЧ “Св. Никола – 2017”. Настоятелството участва активно в организираната от Министерството на културата Кръгла маса в гр. Бяла в лицето на д.н. С.Хачерян и С. Стоева – старши Експерт към РЕКИЦ Варна. В обмяната на опит на успешни читалищни практики се включиха и читалищни дейци от българи – изселници в началото на 19 век в с. Заря – Бесарабска област, Украйна.

Домакините от НЧ “Пробуда – 1928” в лицето на Читалищния Секретар Снежа Фотева се представиха добре и предоставиха отлични условия за творческа дискусия.          Набрали опит и ентусиазирани от срещата в гр. Бяла – Варненска област, друга група от читалищния актив участва дейно в обмяната на опит, организирана от Сашка Стоева – старши Експерт към РЕКИЦ – Варна, в НЧ “Просвета” – район Аспарухово.

Добрата организация, създадена от домакините, помогна много за  творческия обмен на идеи и читалищни практики.

 

Изложба на абитуриенти от НГХНИ “К. Преславски” – Варна

Представители на Читалищното Настоятелство уважиха с присъствието си картинното изложение, организирано от НГХНИ “К. Преславски” – Варна, по случай края на обучението на дванадесетокласниците.

Със свои творби участваха и най-младите членове на читалището Крисияна Юлиянова и Магдалена Събева.

 

24 май – Ден на славянската писменост

За 24 май – деня на славянската писменост, читалищното настоятелство организира посещение на уникалния не само за България, но и за света културно- исторически комплекс “Двор на кирилицата” в първата българска столица  гр. Плиска.

Групата посети и Алеята на писателите, на която са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица.

Двор на буквите, гр. Плиска

 

9 май – Денят на Победата

На 9 май 2019 г. се навършват 79 години от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война. На този ден почитаме българските воини, изпратени на фронта и допринесли за успешното приключване на една кървава и ужасяваща страница от световната история.

Известни са героизмът и всеотдайността на българските воини в Сремската, Дравската и Мурската операция в периода 1944-1945 г. Отстъпващите немски войски се съпротивляват ожесточено. Българските воини ги гонят през Сърбия, Унгария и Австрия.

Един от членовете на читалището е Димитър Митев (1923 – 2018), ветеран и командир на взвод сапьори, чиято задача е била да проправят пътя на българските и съюзнически войски по минните полета, оставени от бягащите германски военни части.

Под обстрел, с риск на живота си, учейки в движение схемите на различните коварни мини, взводът на Димитър Митев посреща 9 май 1945 в гр. Мурек, Австрия. Много са пътищата, минираните или взривени мостове, разминирани и ремонтирани от българските войници с цената на скъпи жертви.

Войници от взвода на Димитър Митев в Унгария

Спомените, бележките и скиците от времето на войната свидетелстват за висок дух и нито капка униние у войниците. Удивителен е оптимизмът, който съпътства студа, риска, опасностите, с които са се борили тези воини, много от които съвсем млади – около 20-ина годишни. Тези бойци са пример в нашето настоящето какво означава решителност и отговорност – нещо, което понякога забравяме. Те помогнаха да живеем ние и нашите деца в мир.

Снимките са от архива на
Димитър Митев

Лекция-дискусия “Всичко ли е написано, всичко ли е предопределено”

Представители на читалището присъстваха на научната лекция – дискусия : “Всичко ли е написано, всичко ли е предопределено”, изнесена от доц. д-р Тодор Велчев – преподавател от софийския университет и организирана от БПЦ “Нов живот” с пастор Трифон Трифонов, член на читалището.

 

140 години от приемането на първата българска конституция

Във връзка със 140 годишнината  от приемането на първата българска конституция, по-известна като “Търновската конституция”, активисти от читалището посетиха градската библиотека във Варна и разгледаха експозицията, посветена на тази бележита годишнина.

3-ти март 2019 г. – Честване на националния празник на България

Читалищният актив отбеляза Националния празник – 3-ти Март с посещение в музея на Възраждането по повод организираната изложба „Надеждата за българската свобода – 280 години от рождението на Софроний Врачански“.

Активисти на читалището присъстваха на божествената света литургия в катедралния храм „Успение Богородично“, при тържественото издигане на  националното знаме на площад „Св. Св. Кирил и Методий“, като се включиха в последвалото шествие до мемориалните паметници на Руските и Украинските войни, загинали за българската свобода.

Форум за учредяване на филиал на тракийския научен институт във Варна

По покана на Съюза на тракийските дружества в България активисти на читалището уважиха с присъствието си организирания на 26.02.2019 г. форум за учредяване на филиал на тракийския научен институт във Варна.

На срещата бяха представени книгите на академик Георги Марков „Любомъдрие на историята“, „Българското крушение 1913“ и „Душесловие на историята“.


С прочувствено посвещение авторът надписа за читалището една от своите книги с пожелание за попътен вятър и успехи в идните години.